onsdag den 13. december 2023

Danske sagnvæsener - Et bestiarium

Danske sagnvæsener - Et bestiarium er et opslagsværk skrevet af Kenneth Bøgh Andersen og illustreret af Kristian Eskild Jensen.

Engang troede man, at Danmark var fyldt med monstre, og de danske folkesagn myldrer med sære, farlige, magiske og uhyggelige væsener, der driver gæk med, hjælper, truer, og, i de værste tilfælde, driver til enten vanvid eller død, for de mennesker, der møder dem. 
Ellefolk, havfolk, lygtemænd, helheste, drager, nisser, varulve, åmænd og mange flere boltrer sig på siderne i dette bestiarium, som samler alle de danske sagnvæsener, og fortæller, hvordan du genkender - og ikke mindst beskytter dig mod - dem. 

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at jeg er vild med Kenneth Bøgh Andersens fortællestil, hvad enten han bevæger sig i gysets, magiens eller humorens verden, og dette opslagsværk er bestemt ingen undtagelse. 
Sproget er letlæst, flydende og billedskabende, og blander på fornem vis fakta med gys og humor, så såvel større børn som voksne kan læse med. 
I bogen præsenteres de danske sagnvæsener i alfabetisk rækkefølge, med en beskrivelse af væsenerne, deres kendetegn, gode og onde karaktertræk, aliasser, og råd til, hvordan man undgår at blive fanget eller dræbt af dem, ofte med en lille historie fra de danske folkesagn. Bagerst i bogen er en samlet oversigt over de gode råd til, hvordan man holder sig væsenerne fra livet. 
Jeg har altid været interesseret i folkesagn og -væsener, og kendte derfor til en del af væsenerne i forvejen, men lærte alligevel en del nyt undervejs, ligesom jeg blev præsenteret for flere væsener, jeg aldrig havde hørt om før. 
De 25 væsener, der beskrives, er: Basilisken, Bjergfolket, Damhesten, Dragen, Ellefolket, Gravelsmøen, Gravsoen, Havfolket, Helhesten, Hugormekongen, Hyldemoren, Kæmpen, Liglammet, Lindormen, Lygtemanden, Maren, Natravnen, Nattejægeren, Nissen, Skiftingen, Valravnen, Varulven, Vætten, Æven og Åmanden. Hvert afsnit indledes med et opslag med sorte sider med et kort citat fra tidligere folkesagnssamlere, og en illustration af det væsen, som bliver præsenteret. Hvert afsnit er rigt illustreret med både store flotte farveillustrationer, og mindre, skitseagtige illustrationer i sort/hvid, hvilket sammen med gulddetaljerne på omslaget giver bogen en ekstra lækkerhed. Kenneth Bøgh Andersen og Kristian Eskild Jensen formår at ramme den samme tone i tekst og billeder, og de to supplerer hinanden utrolig godt, hvilket giver værket et helstøbt og velafbalanceret indtryk, og gør læsningen til en sand, om end skræmmende, fornøjelse.
Danske sagnvæsener - Et bestiarium er en smuk, spændende og fascinerende læseoplevelse, som giver læseren en dybere forståelse for de danske sagnvæsener, hvad folk troede på for ikke så længe siden endda, og hvad der menes med udtryk som "at blive redet af en mare". Hvad enten du er interesseret i mytiske og mystiske væsener, danske folkesagn og folketro, fakta og gyselige fortællinger, eller vil gå på opdagelse i og nyde de utroligt flotte og dystre illustrationer, så er bogen her værd at læse. Jeg giver den mine varmeste anbefalinger, og håber, at forfatter og illustrator vil gentage samarbejdet i fremtiden, for wow, altså. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: