søndag den 5. november 2023

BogForum 2023

Selvom BogForum stadig er i fuld gang, så er det slut for mit vedkommende. Som sædvanlig blev det "kun" til et besøg om lørdagen, da jeg igen i år havde meldt mig som busstewardesse på bibliotekets bustur til BogForum.
I år havde vi slået os sammen med Varde Bibliotek, hvilket dels gjorde, at busturen i år blev udsolgt, og dels gjorde, at vi var flere om at tage os af det praktiske omkring forplejning, billetkøb, underholdning i bussen mm. Desværre betød det også, at vi skulle køre fra Esbjerg allerede klokken 6.30 lørdag morgen, og da jeg gerne skulle være der før gæsterne, betød det, at jeg skulle hjemmefra senest klokken 5.40, og dermed op klokken 4.30 - til stor forbløffelse for katten. 
Efter at have fået det sidste pakket i bilen, gik turen mod Esbjerg, og 6.10 var jeg klar til at tage imod. Bussen ankom 6.20, og efter at have fået gæster og diverse pakkenelliker ind i bussen, kunne vi køre mod Varde - endda lidt før tid. 
Varde-folkene stod for at hente rundstykkerne, så da vi havde samlet det næste hold op, kunne vi gå i gang med at servere morgenmad for gæsterne. Det blev til et kort ophold i Vejen, hvor vi skulle samle en enkelt person mere op, og så gik turen ellers mod København. Undervejs sørgede Varde-folkene for både oplæg og quiz, så folk var i godt humør, da vi ankom til BogForum omkring 10.30, efter en kort tissepause midtvejs. 
Efter vi havde fået alle ind, blev gæsterne sluppet løs, og vi havde fri, indtil vi skulle mødes 17.10, for at hente sandwiches og samle gæsterne sammen igen, så vi kunne køre mod Jylland 17.30. 
Igen i år havde BogForum flere indgange, hvilket fungerede godt. I år var Food Court flyttet ned ved siden af garderoben ved indgangen, og der var lidt flere stande dernede end tidligere, hvilket gav lidt mere liv ved ankomsten. Med undtagelse af i Børnebogforum var der også god plads mellem standene til at gå rundt, hvilket var rart. I år var der ingen app, hvilket var ærgerligt, da det gjorde det svært at overskue programmet og standenes placering. Der var godt nok et kort i det trykte program, men det var stort set ubrugeligt, og viste heller ikke toiletternes placering. Og selvom der var ophængt overstandskort rundt omkring, så var det meget tilfældigt, om man kunne finde et til at orientere sig. Derudover var det ikke nemt at finde ud af, hvad der foregik rundt om på standene, da det kun var programmet på de officielle scener, der var med.
I modsætning til tidligere år nåede jeg ikke rundt at se det hele, men jeg kom da rundt om mange af standene, selvom jeg ikke så det hele i Børnebogforum eller nåede forbi Artist Alley og scenerne på 1. sal. Børnebogforum var i år noget svært at komme rundt i, da der var rigtig mange børnefamilier og ikke helt god nok plads mellem standene, og da der samtidig var et meget højt støjniveau og meget varmt, blev det hele lidt for klaustrofobisk for mig, og jeg bevægede mig kun derind efter de bøger, jeg ville have med hjem, som ikke fandtes på forlagenes stand i den store messehal. 

Programmæssigt var i år noget kedeligt for mit vedkommende. Langt det meste af det, jeg gerne ville høre, foregik enten på samme tid eller fredag og søndag, og det, jeg allerhelst ville høre lørdag, lå klokken 11, hvilket gjorde det umuligt at nå, når vi først skulle have gæsterne (og os selv) ind, og derefter finde scenen. Jeg havde dog fundet fire mulige programpunkter hjemmefra - som desværre lå oveni hinanden to og to - og det lykkedes mig at høre det ene af dem. De to senere programpunkter måtte jeg opgive, da jeg stadig var ved at spise frokost, da de gik i gang.

Den ene paneldebat, jeg fik hørt, var til gengæld virkelig sjov. På Comicsscenen hørte jeg Asterix - en lille galler med enorm betydning, hvor Asterix-eksperterne Ivar Gjørup, Francois-Eric Grodin og Søren Vinterberg i samtale med Maria Månson fortalte om Asterix' klassikerstatus i Danmark, tegneseriens vedvarende betydning og deres eget forhold til Asterix. Det var virkelig sjovt og spændende at høre de tre personer, som alle har arbejdet professionelt med tegneserien og har et yderst passioneret forhold til den, fortælle om hvad det er, de elsker ved Asterix. Og hvorfor det er så svært at vælge et yndlingsalbum ud. 

Resten af dagen brugte jeg på at gå rundt og kigge på de forskellige stande, men jeg fik også tid til at spise frokost, og få en kop te, da jeg var ved at være brugt ved 16-tiden. Udvalget i Food Court var spændende og det, jeg fik, smagte godt, men portionerne var lidt små for min smag, og idéen med at bruge rigtige græstørv som underlag til spiseområdet var ikke noget, min høfeber satte pris på, ligesom den høje, dunkende basrytme fra juicestanden gjorde det svært at slappe af i hovedet. 
Klokken 17.15 mødtes jeg med de andre busstewardesser ved indgangen, hvor en del af gæsterne også stod klar. Desværre lod sandwichene vente på sig, og ingen blandt personalet vidste, hvor de var. Mens mine kolleger fra Varde, der havde taget sig af bestillingen, forsøgte at finde nogen, der vidste, hvor vores sandwiches var, fik jeg de sidste gæster ud i bussen, og talt dem op. Bussen skulle være kørt 17.30, men på grund af rodet med sandwiches kom vi først afsted 10 minutter senere. Kort efter kunne vi konstatere, at vi havde fået for få sandwiches i forhold til det, vi havde bestilt, men det løste sig heldigvis, da vi havde fået et par afbud, og nogen hellere ville dele. Til gengæld havde vi masser af vin (jeg havde fået købt alt for meget i forhold til det reelle forbrug) og vand, så det gik endda. Vinderen af quizzen blev kåret, og efter en kort tissepause ved Odense fortsatte vi mod Vejen, hvor vi satte den første af, og skiftede chauffør. Derefter gik turen mod Esbjerg, med et ophold i Varde, hvor de næste blev sat af, før vi endelig, omkring 21.45, kunne sige tak for i dag til det sidste hold gæster. Efter at have fået tømt bussen og læsset de overskydende drikkevarer (og mine indkøb) i bilen, gik turen mod Ribe, hvor jeg landede cirka 22.30. Derefter stod den på fodring og afstresning af katten, før jeg endelig kunne gå i seng, efter en lang, men dejlig dag. 

Jeg har i år været endnu dårligere end jeg plejer, til at få taget billeder, så derfor springer jeg direkte videre til Book Haul-delen af indlægget. 

Jeg havde på forhånd skrevet en liste over bøger, jeg ville kigge efter, men givet mig selv en formaning om at kigge på prisen, og ikke købe bøger, jeg ville kunne købe billigere et andet sted. Det betød, at det ikke var alle bøger fra min liste, jeg fik med mig hjem, men så blev der også plads til et par impulskøb undervejs. 
Som jeg plejer, har jeg samlet indkøbene efter den stand, de er købt på, da jeg hurtigt mistede overblikket over, i hvilken rækkefølge jeg købte dem. 

Jeg kan dog huske det første køb, som skete på Cobolts Asterix-stand. Her blev det til det nyeste album i serien, nemlig:

Fabcaro og Didier Conrad: Den hvide iris (Asterix 40)

Det blev også til 2 tegneserier på Carlsens stand. 
De er:

CED og Morin:
Smadderond (Mørkets Fyrste praktikant 3)
Vildt ond (Mørkets Fyrste praktikant 4)

(Reklame - indeholder anmeldereksemplar)

På Ulven og Uglens stand fik jeg fat i 2 bøger, hvoraf den ene var et anmeldereksemplar. 
Bøgerne er:

Line Lybecker: Døden kalder (Ulveblod 1) Anmeldereksemplar fra forlaget.

Signe Fahl: Elleskudt (Tågespind 2)

Sidstnævnte var jeg endda så heldig at få signeret af forfatteren.

På Forlaget Zaras stand købte jeg 4 bøger med samme tema. 
De er:

Lucy Dillon: Den store lykke

Shari J. Ryan: Boghandleren i Dachau

Phaedra Patrick: Forfattervikaren

Sue Moorcroft: Sommer på den franske bogcafé

Det blev til en enkelt bog på forlaget Boldens stand, nemlig:

Ross MacKenzie: Evernight - det evige mørke

Hos Straarup & Co. købte jeg fortsættelsen til en bog, jeg tog med mig hjem fra sidste års BogForum. 
Bogen er:

Timo Parvela og Pasi Pitkänen: Auroria (Skygger 2)

En af de bøger, jeg bare ville have med hjem, fik jeg fat i hos Politikens Forlag.. 
Den er:

Kenneth Bøgh Andersen: Dracula genfortalt

Jeg fik også købt en bog på Alvildas stand, nemlig:

John Kenn Mortensen: Jernbjerget & Måneøen (Midnatssolens rige 2)

På Alhambra og Frydenlunds stand købte jeg 4 bøger. 
Bøgerne er:

Ringenes Herre og filosofien - én bog er over dem alle

Shirley Jackson:
Vi har altid boet på slottet
Fuglereden
Lotteriet og andre noveller

Jeg fik også en gratis bog med derfra, nemlig:

Matt Wesolowski: Seks stemmner

Hos Tellerup købte jeg 2 bøger.
De er:

Christina Bonde: Større end os tre 

Mette Julin: Han er vild med dig. Han slår dig ihjel

Jeg købte 6 bøger på Gyldendals stand i den store messehal. 
Bøgerne er:

Sofokles: Kong Ødipus

Lise Nørgaard: Maden fra Matador

Alexis Hall: Rosaline Palmer får sin bid af kagen

Julie Clausen: Hvordan man bygger en enhjørningefarm

Ashley Poston: De døde romantikere

Christina Lauren: Bryllupsrejse på afbud

Det blev også til en enkelt bog på Gyldendals stand i Børnebogforum, nemlig:

Siri Pettersen: Sølvstruben (Vardari 2)

Og så faldt jeg, på vejen ud, over Palle Hyldgård Poulsens stand, hvor jeg fik købt en enkelt bog. 
Bogen er:

Slikmund (Kastaniens DNA 2)

Forfatteren var endda så sød at signere den for mig. 

Jeg fik også en del muleposer, læseprøver og bogmærker med mig hjem. 

Og så købte jeg en enkelt ikke-boglig ting, nemlig en jubilæumsæske fra Frederiksberg Chokolade. At den overlevede til i dag er kun fordi, jeg fik lagt den i kufferten, og derfor ikke kunne få fat i den under busturen hjem. 

I alt kom jeg hjem med 25 bøger og 3 tegneserier, hvilket er lidt flere end sidste år. Af dem var 1 gratis og 1 et anmeldereksemplar. Jeg fik også flere muleposer, læseprøver og bogmærker med mig hjem, foruden chokoladen. 

Selvom det var en lang dag med mange mennesker, så nød jeg den helt særlige stemning, der altid hviler over BogForum. Jeg fik hilst på en del forfattere og forlagsfolk, hvilket altid er hyggeligt. Det kunne dog være svært at orientere sig mellem de mange mennesker, så har du kaldt på eller vinket til mig, uden jeg reagerede, er det ikke med vilje, at jeg har ignoreret dig. Jeg har simpelthen ikke hørt eller set dig.

I dag vil jeg slappe af, forsøge at finde plads til nyerhvervelserne i bogreolerne, og måske endda få læst lidt. Jeg har en feriedag i morgen, og har derfor god tid til at komme mig, inden nogle lange arbejdsdage i næste uge. 

Tak for i år, BogForum. Vi ses igen til næste år.

Ingen kommentarer: