tirsdag den 29. juni 2021

Ferie med forbandelser

Ferie med forbandelser er 1. bind af fantasyserien Woodwalkers and Friends, skrevet af Katja Brandis.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Straarup og Co.

Woodwalkeren Carag har gennemført sit første år på Clearwater High, og er på vej til sine forældres nye territorium, for at holde sommerferie i pumaform. Han savner sin kæreste og sine venner, men glæder sig til det nye skoleår, hvor han får selskab på skolen af hans søster Mia. 
Det viser sig dog, at hans forældre har en betingelse for, at Mia kan begynde på Clearwater High: Carag og Mia skal hjælpe dem, med at erobre deres gamle territorium tilbage fra det ulvekobbel, der fordrev dem. 
Heldigvis har Carag et par ulve, han kan bede om hjælp, og sammen med et par nye venner, er han klar til at tage kampen op. Men ulvekoblet opfører sig ikke som forventet, og der lader til at hvile en forbandelse over dem. Kan Carag og hans venner hæve forbandelsen, før det er for sent? 

Jeg var vild med den oprindelige Woodwalkers-serie, så da jeg fandt ud af, at der udkom en spin of-serie, kunne jeg næsten ikke vente med at få fingrene i den. Og jeg blev bestemt ikke skuffet, for bogen var rigtig god.
Sproget er letlæst og flydende, og igen er forfatteren utroligt god til at beskrive de forskellige changere og deres instinkter, så man som læser levende kan sætte sig ind i ulvenes interne dynamik, og udfordringen i at skifte mellem menneske- og dyreskikkelse. Jeg er vild med forfatterens humor, og den måde, hun formår at putte fakta om de forskellige dyrs levemåder ind i historien, uden det på noget tidspunkt bliver kedeligt eller belærende. Og de mange illustrationer undervejs giver bogen og historien et ekstra pift. 
Universet udvider sig endnu en gang, og tilføjelsen af magi og kulturmødet mellem Carag og ulvekoblet fungerer rigtig godt. Selvom bogen er første bind i en selvstændig serie vil jeg dog anbefale, at man læser den oprindelige Woodwalkers-serien først, da man ellers går glip af en del af den grundlæggende worldbuilding for universet. Også selvom forfatteren er rigtig god til at samle op på handlingen fra den foregående serie undervejs. 
Handlingen er godt skruet sammen, med et plot, der overrasker flere gange undervejs. Historien er spændende, og fyldt med action, venskab, kulturmøder de forskellige changere imellem, dyreliv, magi, familie og forelskelse. 
Personerne er levende og nuancerede, og forfatteren formår at gøre dem menneskelige nok til, at læseren kan relatere til dem, men samtidig gøre deres changersides instinkter tydelige nok til, at man ved, de ikke er mennesker fuldt og helt. Det er bestemt ikke en nem balance at ramme, men det lykkes supergodt. Carag er en skøn hovedperson. Han er loyal, modig og tænker hurtigt, og så elsker han sin familie. Og selvom han indimellem klokker i det i forhold til andre changere, så er han ikke bange for at stå ved sig selv. Kemien mellem ham og Tikaani fungerer rigtig godt, og trods deres forskelligheder, så passer de rigtig godt sammen. Tikaani er ligesom Carag modig, loyal og parat til at gøre alt for sin familie og sine venner. Og netop venskaberne er en anden ting, som forfatteren formår at gøre levende og troværdige, så man næsten ikke kan lade være med at misunde Carag hans vennegruppe - og de nye, der dukker op undervejs, selvom Terry også kan være temmelig irriterende og klodset indimellem. Af de andre bipersoner nød jeg gensynet med Holly, den frække og livlige egernchanger, og Jeffrey, Carags rival, som virkelig har udviklet sig siden den første serie. 
Sidst, men ikke mindst, er jeg nødt til at nævne bogens utroligt flotte cover, som formår at gengive seriens atmosfære virkelig godt, og giver bogen lidt ekstra lækkerhed. 
Alt i alt var Ferie med forbandelser en rigtig god start på en ny serie i et velkendt og elsket univers, og jeg nød gensynet med Carag og hans venner. Er man fan af Woodwalkers-serien vil man også elske bogen her, og jeg glæder mig allerede, til næste bind udkommer. 

Se også forfatterens hjemmeside.  

Ingen kommentarer: