lørdag den 4. juli 2020

Cold Days

Cold Days er 14. bind af fantasyserien The Dresden Files, skrevet af Jim Butcher.

Harry Dresden er vendt tilbage til de levende, og det er blevet tid til at betale hans gæld til dronning Mab. Meget mod hans vilje må han indtage rollen som Mabs hitman, Winter Knight, og hans allerførste job er et af de store: Dræb Vinter Ladyen Maeve - Mabs egen datter.
Det går hurtigt op for Harry, at der er langt mere på spil, end de sædvanlige magtkampe ved Vinterhoffet, men hvem er ven og hvem er fjende?
Harry får brug for allierede, hvis han skal overleve ved Vinterhoffet, og finde ud af, hvad der ligger bag. Men det er ikke nemt, for fjenderne står i kø, og jagten er gået ind.

Med Cold Days er serien tilbage på sporet igen, og jeg elskede de mange intriger og magtkampe som Vinterhoffet bragte ind i historien.
Sproget er letlæst, flydende, og fyldt med sarkastiske bemærkninger, popkulturelle referencer og masser af humor. Og såvel beskrivelserne af de magiske kampe som kulden ved Vinterhoffet var spot on, og fik univers og personer til at fremstå levende.
Sidhe-elementet er en af mine yndlingsdele af Dresden-universet, og jeg elskede det indblik, vi som læsere fik i både de interne magtforhold ved hoffet, Vinterkræfterne og Mabs formål, som var et helt andet, end jeg havde regnet med, og giver en ny dybde til en naturkraft i universet.
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists, og en cliffhanger, som gør det svært ikke at kaste sig over næste bind med det samme. Historien er spændende, og fyldt med magi, action, forræderi, intriger, magtbegær, fae, sex, skjulte motiver, ære og løgn, krydret med kærlighed, skjulte fjender og kampen for overlevelse.
Personerne er levende, menneskelige og nuancerede, med egne motiver og historier, og det er skønt at følge, hvordan de alle har udviklet sig i løbet af serien. Harry måske mest af alle, og ikke mindst nu, hvor Vinterkræfterne gør det sværere end nogensinde før at gøre det rigtige - trods hans krops og magis ønsker. Derudover var jeg rigtig glad for, at såvel Molly som Murphy har fået mere ro og er helet, efter mødet med Harrys spøgelse i sidste bind, og så nød jeg gensynet med Thomas, og ikke mindst Mab, som er ligeså ubarmhjertig som vinteren selv, men også gemmer på næsten glemte følelser, som måske/måske ikke er ægte. I det hele taget er jeg ret vild med den måde, som de forskellige sidher bliver portrætteret på, og blandingen af menneskelighed og noget andet, og farligere, fungerer rigtig godt. Som læser ved man aldrig, hvor man har dem, og det er med til at tilføre såvel personerne som historien noget uforudsigeligt, som jeg rigtig godt kan lide.
Alt i alt er Cold Days et virkelig godt bind i en fantastisk serie, og er man fan af serien, vil man bestemt ikke blive skuffet. Jeg glæder mig allerede til at kaste mig over næste bind, og kan kun anbefale serien. 

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: