fredag den 6. september 2019

Ravnenes hvisken 3

Ravnenes hvisken 3 er 3. og sidste bind af fantasytrilogien Ravnenes hvisken, skrevet af Malene Sølvsten.

Danmark er ramt af en ekstrem kulde, og begravet i is og sne. Kulden har afskåret Danmark fra omverdenen, og sygdomme og sult breder sig. Regeringen forsøger at skærme befolkningen fra sandheden, men madlagrene er ved at være tømt, og desperationen stiger.
Anne er sikker på, at det er Fimbulvinteren fra Vølvens spådom der har lagt sig over landet, og noget tyder på, at hun har ret. Ragnarok, verdens undergang og gudernes skæbne, nærmer sig, og kun Anne og hendes søster kan stoppe den.
Først er Anne dog nødt til at lære at styre sine vølvekræfter. Og mens guderne og jætterne nærmer sig det endelige slag, opdager Anne at prisen for at stoppe Ragnarok er langt højere, end hun nogensinde kunne drømme om. Måske for høj. Hvis Ragnarok da overhovedet kan stoppes.

Jeg elskede det to første bind i trilogien, men selvom bind 3 leverede en flot afslutning på historien, så skuffede sidste bind mig desværre også en smule. Ikke fordi historien ikke er spændende, velskrevet og fantastisk, men fordi bogen for mig trak en smule i langdrag.
Sproget er letlæst og flydende, og de mange norrøne ord og begreber fra den nordiske mytologi er med til at gøre universet levende og troværdigt. Det samme gælder de livagtige og realistiske  beskrivelser af såvel personer som omgivelser og actionscener, som gør historien levende for læseren.
Universet er originalt og anderledes, samtidig med at det er velkendt for os, der er vokset op med den nordiske mytologi som en del af vores kultur. Måden forfatteren blander nutidigt teenageliv, nordiske guder, asatro, magi og de ni riger fungerer utroligt godt, og jeg er virkelig vild med det univers, som Sølvsten har skabt.
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists undervejs, som gør det svært at forudsige, hvad der vil ske. Historien er spændende, og fyldt med action, guder, magi, kærlighed, venskab, sex, forræderi, intriger, dobbeltspil, opofrelse, spådomme, nordisk mytologi og kampen for overlevelse. Det er en historie om religion og skæbne, liv og død, men også en historie om at skabe sin egen skæbne, og tage sine egne valg. Og at leve med de valg, man træffer. Tempoet føltes langsommere, end i de første bind i serien, og selvom der sker rigtig meget, så var bogen lige det længste for mig, hvilket var med til at trække læseoplevelsen lidt ned.
Personerne er nuancerede, levende og menneskelige, og især Anne har udviklet sig siden starten på trilogien. Og bliver ved med at udvikle sig hele vejen til den bitre ende. Jeg kunne enormt godt lide Anne som hovedperson. Hun er modig, stædig og sarkastisk, men også ensom og usikker i forhold til andre mennesker. Men Anne er også meget stærk moralsk, og ved, hvilken pris, hun er villig til at betale. Også selvom det koster hende. Det var dog en lille smule urealistisk for mig, at hun havde tid til at have så mange kærlighedsaffærer undervejs, når nu Ragnarok var på vej. Men bortset fra det, virkede hun troværdig hele vejen igennem. Af bipersonerne kunne jeg især godt lide veninden Luna, som også udvikler sig en del undervejs, og ikke mindst jætteulven Monster. Men også den uforudsigelige Elias med de skjulte motiver og en uvis dagsorden var blandt mine yndlinge. Og så var der to personer, som jeg absolut ikke brød mig om, men som jeg ikke kan fortælle hvem er, da det vil spoile indtil flere af bogens store twists.
Alt i alt en solid afslutning på en fantastisk trilogi, selvom bind 3 desværre ikke levede helt op til sine forgængere. Har man læst og elsket de første bind i serien, er Ravnenes hvisken 3 et absolut must, og bogen kan kun anbefales - trods irritationsmomenterne. Jeg glæder mig allerede til at vende tilbage til universet, når næste serie fra Malene Sølvsten udkommer om ikke så længe.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: