mandag den 2. september 2019

Fanny Fairychild og Odins øje

Fanny Fairychild og Odins øje er 2. bind i fantasytrilogien Fanny Fairychild, skrevet af Lykke Lindbo.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren og Forlaget Lindbo.

Fanny er vendt hjem efter sit besøg i Alfheim, og tror først, at det hele er en drøm. Lige indtil det går op for hende, at hun har Odins øje, som hendes mor gav hende, før hun døde igen, i sin taske.
Det allersidste Fannys mor sagde til hende var, at hun skulle give Odins øje til Warren, den gamle gartner som tager sig af gårdens have. Men Warren nægter at tage imod øjet, og Fanny forstår ikke hvorfor.
Fanny har dårlig samvittighed over, at det ikke lykkedes hende at ødelægge Frejas spejl, og vil gøre alt, for at forhindre Ragnarok. Heldigvis kender Alfhild en måde, hvorpå Fanny kan komme til Godheim igen. Men meget har ændret sig, siden Hel fik fat i spejlet, og det står sort til blandt guderne. Fanny får travlt, hvis hun skal standse Ragnarok.

Jeg var ret vild med første bind i serien, og bind to skuffede bestemt ikke.
Sproget er letlæst og flydende, og krydret med navne og ord fra den nordiske mytologi, som, sammen med de livagtige beskrivelser, er med til at vække bogens fantastiske univers og dejlige personer til live.
Universet er både velkendt og anderledes, og blandingen af nordisk mytologi, alfer og vores egen verden fungerer utrolig godt. Bogens mange kort, stamtavler og ordforklaring gør det nemt at finde rundt mellem de ni verdener, og holde styr på de mange fremmedartede gude- og jættenavne, hvilket er en stor hjælp. Især for læsere, som måske ikke er helt så meget inde i den nordiske mytologi som jeg er.
Handlingen er godt skruet sammen, med et plot som overrasker og holder spændingen hele vejen igennem, og en historie, som er fyldt med action, magi, nordisk mytologi, alfer, familie, venskab og guder. Men det er også en historie om kærlighed, tab og sorg, og om forræderi, ondskab og krig. Og så slutter bogen med noget af en cliffhanger, som gør det svært at vente på den næste bog i serien.
Personerne er levende og nuancerede, og jeg følte virkelig, jeg lærte dem at kende. Fanny er en skøn hovedperson. Hun er modig, stærk og handlekraftig, med et godt hjerte og et ligeså godt hoved. Men hun er også en pige, som savner sin mor, har det svært med sin stedmor, og mangler sin travle og fraværende far. Venskabet med den gamle kone Alfhild og mødet med Alfheim giver hende for første gang et formål og en tro på sig selv, og hun vokser i den grad med opgaven. Af bipersonerne holdt jeg især af Alfhild og Warren, som jeg virkelig følte, jeg kom ind under huden af i denne bog, men også jætten Agner, som elsker at drikke og lave byttehandler, næsten ligeså højt som han elsker sin søn, holdt jeg meget af.
Udover at fortælle en god historie, er bogen også utroligt flot i designet. Omslaget er virkelig smukt, med sølvfolie hele vejen rundt, og indeni er den fyldt med flotte illustrationer og detaljerede kort, som gør det til en ren fornøjelse at bladre i den.
Alt i alt en rigtig god læseoplevelse, som i den grad lever op til forgængeren. Læsere af første bind vil ikke blive skuffede, og serien kan varmt anbefales.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: