onsdag den 5. juni 2019

Fandom

Fandom er 1. bind af serien af samme navn, skrevet af Anna Day.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag

Violet er fuldstændig besat af science fiction-bogen og -filmen Galgedansen, så da hun får muligheden for at møde filmens mandlige hovedperson Willow til årets Comic-Con, er hun ude af sig selv af begejstring. Sammen med sine veninder Alice, som skriver fanfiction om bogen, og Katie, som aldrig har læst bogen eller filmen, og med lillebroren Nate på slæb, tager de alle fire afsted i cosplay-kostumer.
Men mødet med skuespillerne går bestemt ikke efter planen, og pludselig befinder de sig alle fire i bogens verden. Deres ankomst går desværre ikke ubemærket hen, og ved et uheld er de medvirkende til, at bogens hovedperson, Rose, bliver dræbt - før hun har udspillet handlingen. Den eneste måde, hvorpå de alle fire kan overleve, og vende hjem igen, er hvis Violet overtager heltindens rolle.
Men selvom Violet kender bogens handling, og alle filmens replikker, udenad, viser det sig snart, at det ikke er helt nemt at få historien tilbage på sporet. For Violet er ikke Rose, og hvad gør man egentlig, når bogens biperson pludselig virker mere tiltrækkende end hovedpersonen?

Jeg havde ikke hørt om bogen, før den pludselig dukkede op i en overraskelsespakke fra forlaget, og havde derfor ikke nogen forventninger til den, ud over, at den lød spændende. Jeg blev dog virkelig positivt overrasket, for bogen viste sig at være rigtigt god, spændende, og fyldt med humor.
Sproget er letlæst og flydende, med realistiske og livagtige beskrivelser, rappe og humorfyldte dialoger, og masser af popkulturelle referencer.
Handlingen er godt skruet sammen, og formår at være både klichefyldt og original på en og samme tid. Og det hænger sammen med, at der faktisk er hele to overordnede plots i bogen. Der er plottet i Galgedansen, som på mange måder ligner alle de andre dystopiske fortællinger som Hunger Games, Rød dronning mm., og så er der det plot, der handler om Violet og hendes venner, og hvordan de forsøger at vende tilbage til deres egen verden. Plot nummer to er utroligt originalt, og minder ikke om noget jeg før er stødt på, med referencerne til fanfiction, mens plot nummer et er temmelig klichefyldt med en forbudt forelskelse, oprør, trekantsdrama og undertrykkelse. Tilsammen fungerer de to plots dog rigtig godt, og selvom dele af plottet virkede velkendte, så ændrede de sig undervejs, hvilket skabte nye og anderledes situationer, og gav en del overraskelser i læsningen. Historien er utroligt spændende, og fyldt med action, undertrykkelse, oprør, vold, kærlighed, venskab, forræderi, skæbne, fanfiction og fandom. Hvem har ikke læst en bog og ønsket at de var hovedpersonen, ligesom Violet? Eller digtet videre på historien som Alice? Og hvem er ikke blevet skuffet over mødet med virkeligheden? Og så havde bogen en slutning, som jeg absolut ikke havde set komme, men som gør det meget svært at vente på næste bind i serien.
Personerne er menneskelige og realistiske. Persongalleriet fra Galgedansen er som udgangspunkt temmelig klichefyldt, men det viser sig hurtigt, at levende personer opfører sig anderledes end i bøgerne, og at ikke alle karaktertræk er lige så stærke som på film. Her tænker jeg blandt andet på Willow, men også på Ash og Thorn, som er en del anderledes i virkeligheden, end i filmen. Jeg kunne rigtig godt lide hovedpersonen Violet. Hun er genert, usikker og føler sig i skyggen af sin høje, slanke og smukke veninde Alice. Men hun er også en fighter, modig og loyal, og så vil hun gøre alt, for at beskytte dem, hun holder af. Mødet med det univers hun elsker så højt er lidt af et chok, for en ting er at læse om undertrykkelse og forbudt kærlighed, noget andet er at opleve den på nærmeste hold. Alice havde jeg det lidt mere ambivalent med. På den ene side er hun Violets bedste veninde, men på den anden side er hun egoistisk, narciscistisk, og arrogant, og tror hun ved bedre, end alle andre. Violets anden veninde Katie kunne jeg derimod rigtig godt lide. Hun er rapkæftet, frygtløs og ikke bange for at sige sin mening, men også loyal og kærlig over for sine venner. Og så er der Violets lillebror Nate, som er intelligent og modig, selvom han ikke altid tænker sig lige godt om, eller helt opfatter alvoren i situationen.
Selvom dele af plottet var lidt for forudsigeligt, så blev det opvejet af humoren, fandom-referencerne og den måde, historien spillede på klicheerne fra talrige andre dystopiske bøger og film. Jeg var vild med bogen, og skal helt klart læse andet og sidste bind, når det engang udkommer. Er man vild med fanfiction og fandomkulturen, anderledes dystopiske fortællinger, eller vil man bare læse en actionfyldt bog med masser af humor, så kan den her bog kun anbefales. Jeg er i hvert fald fan.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: