torsdag den 29. november 2018

Solstenen

Solstenen er 1. bind af fantasytrilogien Children of Blood and Bone, skrevet af Tomi Adeyemi.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag

For elleve år siden forsvandt magien fra Orïsha. Kong Sarans gardister myrdede alle voksne magikere, og kun de børn, som endnu ikke havde udviklet magiske evner, fik lov til at leve. Siden har magikernes børn været forfulgt og undertrykt, og hvor det før var forbundet med ærefrygt at være født med det karakteristiske hvide hår, er det nu forbundet med frygt og had.
Zélie er født med hvidt hår, og for elleve år siden så hun gardisterne myrde hendes mor, og banke hendes far. Hendes far er aldrig kommet sig efter sin kones død, og Zélie har levet i frygt det meste af sit liv.
Da Zélie en dag redder en pige fra gardisterne, havde hun aldrig forestillet sig, at det var selveste prinsesse Amari, kongens datter, hun hjalp. Amari flygtede fra sin far, efter han slog hendes eneste veninde, en slavinde af magikerblod, ihjel, og med sig har hun en skriftrulle, som kan bringe magien tilbage til Orïsha.
Zélie oplever for første gang de magiske kræfter, hun har arvet efter sin mor, og sammen med Amari og sin bror flygter hun fra sin hjemby, for at finde en måde hvorpå magien kan gives tilbage til alle magikere.
Men kongen vil gøre alt for at udrydde magien - selv dræbe sin egen datter - og han sender Amaris bror Inan, kronprinsen, efter hende. Og Inan har en helt særlig motivation til at stoppe Zélie og udrydde magien. Han er nemlig selv magiker, og hvis han far opdager det, vil det være hans liv, der er i fare.

Allerede inden bogen blev udgivet, blev den rost til skyerne, og da jeg opdagede, at den kom på dansk, var jeg bare nødt til at læse den.
Selvom jeg ikke helt synes, at bogen lever op til den megen hype, så er der ingen tvivl om, at det her er en rigtig god bog, og jeg kan næsten ikke vente, til næste bind i trilogien udkommer.
Sproget er letlæst og flydende, og dens afrikanske inspiration skinner tydeligt igennem både i navne og ord hele vejen igennem bogen. Beskrivelserne er livagtige og billedskabende, og selvom jeg godt kunne have brugt lidt flere af dem, så er jeg ret vild med det univers, som forfatteren har bygget op. Det er første gang, jeg læser en bog, som tager sit udgangspunkt i vestafrikansk mytologi, og det gav både bogen og genren et friskt pust, da det hele virkede nyt og fremmedartet - og så alligevel mærkelig velkendt, da historien stadig er klassisk fantasy, med en udvalgt som skal redde - i dette tilfælde - magien.
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists, og i og med at universet var så fremmedartet, havde jeg svært ved at gætte, hvad der ville ske. Selve historien er uhyggeligt spændende, og fyldt med action, undertrykkelse, forræderi, folkemord, magi, familie, venskab og kærlighed. Det er en historie om frygt og magtmisbrug, men også en historie om, hvordan de undertrykte kan blive undertrykkere, og hvordan had og hævn avler mere had og hævn. Jeg kunne dog godt have undværet kærlighedshistorien, som for mig virkede en smule forudsigelig og ligegyldig, men ellers var historien rigtig god.
Personerne er utroligt levende, og så menneskelige, at det næsten gør ondt. Bogen fortælles fra tre synsvinkler: Zélie, som er bogens hovedperson, Amari og Inan. Zélie er fyldt med had til kongen og hans gardister, efter mordet på hendes mord, og hendes højeste ønske er at få hævn over kongen. Hun er impulsiv, hvilket giver hende problemer gang på gang, men også opsat på at beskytte sin familie - og sit folk, de undetrykte magikere. Selvom hendes handlinger ofte giver hende problemer, så kæmper hun for det hun tror på, og hun vil gå langt, for at redde sin familie. Amari har levet et beskyttet liv bag slottets mure, og kender intet til verden udenfor. Hun har været undertrykt af en kold og voldelig far, og en kontrollerende mor, og det er først, da hendes eneste veninde bliver slået ihjel, at hun bestemmer sig for at gøre oprør, og flygte. Mødet med verden udenfor er et chok for hende, og hun må lære at finde sin indre styrke, samtidig med, at hun må acceptere, at hendes far vil slå hende ihjel, hvis hun skal overleve. Inan har hele sit liv kæmpet for at blive den perfekte prins, og hans højeste ønske er at vinde sin fars kærlighed og respekt. Da skriftrullen vækker hans egne magiske evner, ryster det hele hans verden, og han er desperat efter at dræbe Zélie og udrydde magien, så hans far ikke opdager hans hemmelighed. Samtidig elsker han sin søster, og ønsker ikke, at der skal ske hende noget, og det sætter ham i noget af et dilemma. Af andre bipersoner var det især Zélies bror Tzain, som bed sig fast hos mig. Han er stærk, modig, og ønsker mest af alt at beskytte sin familie. Men det er ikke nemt, når nu Zélie konstant kommer i problemer.
Alt i alt var det her en rigtig god og anderledes fantasybog fyldt med stærke personligheder, og et spændende og friskt univers. Jeg glæder mig allerede til at læse videre i serien, og kan kun anbefale bogen.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: