Top 10 Lister er et forholdsvis nyt tiltag på bloggen. I listerne vil jeg give 10 anbefalinger til fantasylæsning, ud fra min egen læsning. Listerne udkommer ca. en gang om måneden.
Top 10 Listerne er ikke i prioriteret rækkefølge, hvor det bedste står øverst, men simpelthen 10 fantasyanbefalinger fra mig til jer. Rigtig god fornøjelse.
10 udenlandske yndlingsforfattere (levende)
Denne liste er den anden i en række af forfatteranbefalinger. Listerne kan ændre sig efterhånden som jeg får læst flere bøger af nye forfattere. For at forfatterne kan komme i betragtning til listerne skal jeg have læst min. 3 fantasybøger af vedkommende. Der kan forekomme gengangere fra tidligere liste. Det har denne gang ikke været muligt at finde billeder af alle forfatterne som må bruges, så nogle af forfatterne bliver i stedet præsenteret med deres bøger.
J.K. Rowling
Den første forfatter på listen er måske også den mest indlysende. For hvordan kan jeg skrive en liste over udenlandske yndlingsforfattere uden at have kvinden der for alvor gjorde fantasygenren til allemandseje med? Svaret er: Det kan jeg ikke.
Jeg læste første gang Harry Potter, da jeg gik i gymnasiet. Mit gymnasium lå (det gør det sådan set stadigvæk) i midten af Aarhus, og når jeg havde fritime eller ventede på toget gik jeg ofte hen til en nærliggende boghandel og browsede deres fantasybøger på dansk og engelsk. En dag faldt jeg så over de to første bøger i serien på dansk, og da de var billige og jeg manglede læsestof købte jeg dem. Jeg vidste intet om dem på det tidspunkt, men da jeg først fik begyndt på den første, så læste jeg dem på et par dage – og gik i krise, fordi bind 3 på det tidspunkt endnu ikke var udkommet. Resten af serien købte jeg på den danske udgivelsesdag, med undtagelse af sidste bind som jeg købte på engelsk, fordi jeg på det tidspunkt lige havde fået arbejde i Ribe, og ikke ville risikere at få spoilet slutningen af et begejstret barn. Jeg har genlæst bøgerne igen og igen, og elsker dem hver gang. Min yndling er uden tvivl bind 3, Harry Potter og Fangen fra Azkaban, og jeg har stadig ikke tilgivet Rowling for Sirius Blacks skæbne. J.K. Rowling er født i 1965, og hendes rigtige navn er Joanne Rowling. Hun er engelsk forfatter, mest kendt for Harry Potter-serien, men har også skrevet krimier for voksne, og senest et filmmanuskript til Fantastic Beasts and Where to Find Them. Hun fik idéen til Harry Potter-serien mens hun arbejdede som researcher og sekretær for Amnesty International, men først 7 år senere skrev hun første bog i serien. På det tidspunkt var hun enlig mor uden de store midler, og hun skrev bogen mens hun sad på en café. Bogen udkom i 1997, og Rowling vandt sin første pris bare et halvt år senere. Bogen blev en stor succes, og serien og de efterfølgende filmatiseringer har gjort Rowling til mangemillionær. Rowling skriver stadig, og er pt. i gang med filmmanuskriptet til anden film om Newt Scamander. Hun har vundet adskillige priser for sine bøger, og blandt andet modtaget den prestigefyldte Order of the British Empire (OBE). Derudover er Rowling dybt involveret i velgørende arbejde mod fattigdom og for børns sundhed og rettigheder.
Kilde: wikipedia
Hjemmeside: https://www.jkrowling.com/
Tamora Pierce
Jeg har elsket Tamora Pierce siden jeg som barn læste hendes serie om Alanna, og genlæser ofte bøgerne. Det var noget af det første fantasy jeg læste som barn, og de holder stadig når jeg læser dem som voksen. Jeg var så heldig at møde Tamora Pierce til Fantasyfestivalen i Esbjerg i 2015, og det var en stor oplevelse at høre hende fortælle om sig selv og bøgerne.
Tamora Pierce er en amerikansk forfatter født i 1954. Som barn flyttede hun en del rundt i landet, da familien var temmelig fattig. Hun begyndte at læse som ganske lille, og begyndte selv at skrive da hun gik i sjette klasse. Hendes interesse for fantasy begyndte da hun læste Ringenes Herre af Tolkien, og hun begyndte derfor at skrive i samme genre. Mens hun gik på University of Pennsylvania skrev hun den bog, der senere blev til serien Løvindens sang. Første bog i serien udkom i 1983. I dag bor hun i Syracuse, New York, sammen med sin mand og deres mange katte og andre kæledyr.
Kilde: wikipedia
Hjemmeside: http://www.tamora-pierce.net/
Rick Riordan
Selvom jeg endnu ikke har fået læst alle hans bøger, var jeg ikke i tvivl om at Rick Riordan skulle med på listen. Jeg læste første gang Percy Jackson and the Lightning Thief kort efter jeg var blevet ansat i Ribe, hvor jeg gik i gang med at læse bibliotekets samling af fantasy på engelsk, og blev så begejstret for den, at jeg med det samme købte de to første bind i serien – som var de eneste der var udkommet på det tidspunkt – til mig selv. Siden har jeg købt samtlige hans børne-og ungdomsbøger, og jeg elsker hans humoristiske måde at genfortælle de forskellige mytologier på. Rick Riordan er en amerikansk forfatter født i 1964. Hans fulde navn er Richard Russell Riordan, Jr. Han er opvokset i Texas, og havde som ung en drøm om at blive guitarist. Han studerede musik på universitetet, men skiftede siden til en anden skole, hvor han valgte engelsk og historie som hovedfag. Han blev uddannet som lærer i de to fag, og underviste efterfølgende i otte år i engelsk og samfundsfag. Riordan har skrevet en del bøger for voksne, men slog for alvor igennem med Percy Jackson-serien, hvoraf første bog udkom i 2005. De to første bøger i serien er blevet filmatiseret, og Riordan har vundet flere priser for sine bøger.
Kilde: wikipedia
Hjemmeside http://rickriordan.com/
Det var lidt af et tilfælde at jeg opdagede Sherrilyn Kenyon, og det skete på en lidt skæv måde. Jeg stiftede nemlig bekendtskab med hende, da hendes YA-bog Infinity, første bog i Chronicles of Nick, dukkede op på den engelske børnekøbsliste. Jeg synes den lød spændende, så jeg foreslog at den blev købt. Og så glemte jeg alt om den, indtil jeg så at den var kommet, og tænkte at jeg hellere måtte finde ud af om den var noget ved. Og så var jeg ellers solgt. Jeg slugte den på ingen tid, og købte straks serien til mig selv. Da jeg opdagede at Sherrilyn Kenyon havde skrevet en lang serie i samme univers, og at Chronicles of Nick egentlig var en spin off-serie, købte jeg også den, og jeg er pt. ved at arbejde mig igennem dem. Dark-Hunter-serien er blevet lidt af en guilty pleasure-serie for mig (selvom jeg ikke følger mig specielt skyldig over at læse dem), og jeg elsker bøgernes blanding af guder, magi, dæmoner, humor og sydstatsstemning.
Sherrilyn Kenyon er en amerikansk forfatter født i 1965 i Georgia. Hun skriver både under sit eget navn og under pseudonymet Kinley MacGregor, og har en stor international fanskare. Hendes bøger under begge navne ligger hyppigt på diverse bestsellerlister. Hun er især kendt for sin Dark-Hunter-serie, som består af adskillige mindre serie der alle foregår i det samme univers og med de samme personer. Hun er en enormt produktiv forfatter, med adskillige udkommende bøger om året, og har udgivet over 50 bøger siden den første udkom i 2002.
Kilde: wikipedia
Hjemmeside: http://www.sherrilynkenyon.com/
Jim Butcher
Jeg stiftede første gang bekendtskab med Jim Butcher via Litteratursiden, hvor jeg på et tidspunkt var medlem af en virtuel fantasylæsekreds. Her var en af bøgerne der skulle læses Stormfront, første bind i The Dresden Files-serien, og jeg faldt for den med det samme. Blandingen af hårdkogt amerikansk detektivserie og urban fantasy, fortalt med en god portion humor og et talende kranie var lige noget for mig, og jeg købte straks hele serien der var udkommet på det tidspunkt, og forudbestiller hver gang der kommer et nyt bind i serien.
Jim Butcher er en amerikansk forfatter født i 1971. Som barn introducerede hans ældre søstre ham til fantasy og science fiction mens han var syg, og han blev straks fascineret af genrerne. Han bestemte sig allerede som teenager til at blive forfatter, og skrev også sin første bog på det tidspunkt, uden den dog blev udgivet. I starten skrev han klassisk fantasy uden det store held. I 1996 skrev han første bog i The Dresden Files til et skrivekursus og forsøgte de efterfølgende to år at afsætte manuskriptet til et forlag. Da han mødte en agent til en festival kom der endelig gang i processen, og bogen udkom i år 2000. Siden har Butcher udgivet adskillige bind i serien, som også er udkommet som graphic novels. Derudover har han udgivet flere bind i serien Codex Alera samt en del noveller.
Kilde: wikipedia
Hjemmeside: http://www.jim-butcher.com/
Neil Gaiman
Jeg opdagede Neil Gaiman som voksen, da jeg faldt over to af hans bøger på biblioteket, Stjernestøv og Neverwhere. Jeg var ret vild med dem begge to, og siden har jeg læst en del af hans andre bøger. Selvom hans bøger en gang imellem bliver lidt vel skruede for mig, så kommer han alligevel med på listen, da hans bøger har noget helt særligt over sig – også dem jeg ikke falder for med det samme.
Neil Gaiman er en engelsk forfatter født i 1960. Hans fulde navn er Neil Richard MacKinnon Gaiman, og han bor i dag i USA sammen med kone, fra hvem han har fået mellemnavnet MacKinnon. Hans forældre var jødiske men aktive i Scientology, hvilket gav en del udfordringer for Gaimans uddannelse, da flere skoler var blokeret for ham. Som barn læste han meget, og især Narnia-serien og Ringenes Herre gjorde indtryk. I 1980´erne arbejdede han som journalist, mens han samtidig forsøgte at skabe forbindelser, der kunne hjælpe ham med at blive forfatter. Samtidig skrev han forskellige noveller. Hans første bog var en biografi om Duran Duran som udkom i 1984. I løbet af 1980´ erne skrev han også Good Omens sammen med Terry Pratchett, og begyndte, da han mødte illustratoren Alan Moore, at skrive graphic novels. Den mest kendte af hans graphic novels er The Sandman som udkom fra 1989 til 1996. I 1999 udkom hans første solo-fantasybog, Stardust, og i 2001 udkom hans mest kendte bog, American Gods, som netop er blevet til en tv-serie. Udover artikler, graphic novels, noveller og bøger har Gaiman også skrevet adskillige manuskripter til tv-serier og radiospil, ligesom han også skriver digte.
Kilde: wikipedia
Hjemmeside: http://neilgaiman.com/
John Flanagan
Jeg var lige blevet færdig som bibliotekar, da jeg faldt tilfældigt over første bind af Skyggens lærling i en boghandel. Jeg købte den, og slugte den i et hug, og siden har jeg læst alle Flanagans bøger, og elsket dem. Selvom der er meget lidt magi i hans bøger, så kan jeg godt lide hans univers, og ikke mindst hans personer. Flanagans sprog og humor gør bøgerne letlæste og underholdende, og når jeg ved en ny bog er på vej, holder jeg nøje øje med hvornår de udkommer, så jeg kan købe dem med det samme.
John Flanagan er en australsk forfatter født i 1944. Han startede som reklametekstforfatter, og blev siden tv-serie-forfatter. Første bog af Skyggens lærling startede som noveller i 1990´erne skrevet til Flanagans søn Michael som, på det tidspunkt, var lille og spinkel, og manglede helte han kunne identificere sig med i bøger. I starten af 2000´erne besluttede Flanagan at forvandle novellerne til en bog, Gorlans ruiner, som udkom i Australien i 2004. Siden er serien vokset til 12 bind, med to spin off-serier, og adskillige af hans bøger har været nomineret til diverse børne- og ungdomsbogspriser.
Kilde: wikipedia
Hjemmeside http://www.worldofjohnflanagan.com/
Patricia Briggs
Jeg opdagede forfatteren da jeg var i gang med at læse mig igennem bibliotekets engelske fantasy-samling, og blev hurtigt glad for hendes bøger. Det var dog først da de første bind i hendes Mercy-serie udkom på dansk at jeg for alvor blev hooked på Briggs´ skrivestil, og grunden til at hun endte på denne liste.
Patricia Briggs er en amerikansk forfatter født i 1965. Hendes mor var skolebibliotekar, og kærligheden til bøger og læsning kom tidligt til Patricia. Hun begyndte at skrive i 1990, og hendes første bog udkom i 1993. I starten skrev hun mest klassisk fantasy, men da hendes redaktør bad hende skrive noget urban fantasy, blev det starten på Mercy-serien og Briggs´ egentlige gennembrud. Når hun ikke skriver, er hun ivrig hesteopdrætter og rytter.
Kilde: wikipedia
Hjemmeside http://www.hurog.com/
Guy Gavriel Kay
Som barn læste jeg mig hurtigt gennem bibliotekets fantasyafdeling (og alle de andre afdelinger, med undtagelse af heste- og fodboldbøgerne), og da jeg havde været igennem samlingen nogle gange, endte jeg med at søge over i voksenafdelingen i jagten på nye læseoplevelser. Her fandt jeg blandt andet Guy Gavriel Kays trilogi Fionavar-gobelinen, og jeg elskede den med det samme. Siden har jeg læst den igen og igen, og nu giver trilogien så forfatteren en plads på Top 10-Listen.
Guy Gavriel Kay er en canadisk forfatter født i 1954. Han har mest skrevet historisk fantasy, men også enkelte klassiske fantasyserier. Han studerede filosofi på universitetet, men flyttede til Oxford i 1974 for at hjælpe Christopher Tolkien med at redigere J.R.R. Tolkiens efterladte værk Silmarillion. I 1975 vendte han tilbage til Canada hvor han studerede jura, og han fik bestalling som advokat i 1981. I 1984 udkom første bind i Fionavar-gobelinen, og siden er det blevet til adskillige fantasybøger for ikke at nævne radiomanuskripter. Hans bøger har vundet flere priser.
Kilde: wikipedia
Hjemmeside http://brightweavings.com/ggk/
Steven Brust
Sidste forfatter på listen opdagede jeg, da jeg var i gang med det førnævnte projekt med at læse bibliotekets engelske fantasysamling. Og jeg var solgt fra den første bog. Hans serie om Vlad Taltos, en lejemorder med et dragelignende væsen og højtplacerede venner, fangede mig, og jeg endte med at købe serien, så jeg kunne genlæse dem så tit jeg ville. At det ikke er sket endnu, er så en anden ting. Ikke desto mindre fortjener forfatteren en plads på listen.
Steven Brust er en amerikansk forfatter født i 1955. Hans fulde navn er Steven Karl Zoltán Brust. Udover at være forfatter er Brust også trommespiller, sanger og sangskriver, og han har udgivet flere albums både som soloartist og sammen med andre. Han er som forfatter især kendt for sin serie om Vlad Taltos, men har også skrevet noveller og andre romaner. Hans bøger om Vlad Taltos er fulde af humor, magi og spænding, men rummer samtidig en kerne af alvor som gør serien til noget helt særligt.
Kilde: wikipedia
Hjemmeside http://dreamcafe.com/
Ingen kommentarer:
Send en kommentar