lørdag den 22. juli 2023

Gæsteindlæg: Lydboghylden

Jeg har aldrig rigtig lært det der med at høre lydbøger. Ikke fordi jeg har noget imod dem, men formatet fungerer bare ikke helt for mig. Jeg ville dog ønske, at jeg kunne, for idéen med at kunne lave noget kreativt eller praktisk imens man lytter til en god bog, og stadig få noget ud af historien, tiltaler mig en del.
Fordi jeg ikke selv hører lydbøger, har jeg svært ved at anbefale dem til andre. Jeg kan selvfølgelig godt anbefale gode bøger, men om lydbogen også er god ved jeg jo ikke. 
Men det er der heldigvis andre, der ved. Og en af dem kan I møde i dag. Betina fra Lydboghylden har en bogblog, hvor hun anbefaler netop lydbøger, og har sagt ja til at fortælle lidt om, hvad det er lydbøger kan, og komme med et par anbefalinger af gode fantasylydbøger. 

Hvorfor har du startet din bogblog?

Jeg har startet Lydboghylden.dk for at inspirere folk til at høre lydbøger. Samtidig fungerer Lydboghylden som min digitale boghylde, hvor jeg deler mine bedste anbefalinger til gode lydbøger.

Bøger kan give utroligt meget glæde i ens hverdag – især i dag hvor skærmtid får mere og mere plads.
Lydbogsverdenen kan dog være lidt svær at finde rundt i, da der over årene er kommet flere lydbogsapps på markedet. Derfor deler jeg også mine erfaringer med de forskellige apps, så hver lytter kan finde det rette match og få mest glæde med lydbøgerne.


Hvorfor fokuserer du på lydbøger?

Der er og bliver forskel på lydbøger og fysiske bøger. For mig er det ene dog ikke bedre end det andet. Jeg har selv oplevet at lydbøger kan skabe plads til endnu flere gode læseoplevelser og kan gøre det nemmere for ”nye” læsere at komme i gang.

Jeg elsker selv at høre lydbøger, da jeg kan have en god bog med mig overalt. Samtidig gør lydbøgerne det muligt at kombinere mine to hobbies – bøger og strikning.


Mine 3 favorit fantasylydbøger

Der er utroligt mange gode fantasylydbøger derude. Hvis jeg skal vælge mine tre favoritter, vil det dog være Harry Potter og De Vises Sten, Djævelens Lærling og Skammerens Datter.

Harry Potter og De Vises Sten
Harry Potter fortjener helt klart en plads på min top-3 over fantasylydbøger. Det er og bliver en af mine yndlingshistorier og den første lydbog i serien har en helt særlig plads i mit hjerte.

Hvis du ikke kender til historien, så handler den om drengen Harry Potter, der vokser op ved sin skrækkelige moster, onkel og fætter. Da han er 11 år, tager hans liv dog en drejning. Han får nemlig et brev om, at han er blevet optaget på troldmandsskolen Hogwarts. Harry drager afsted mod skolen, hvor han får gode venner, men også må tage kampen op mod den onde troldmand Lord Voldemort, der truer freden i troldmandsverdenen.

Noget af det jeg elsker ved Harry Potter-lydbøgerne, er kombinationen af spænding og fortællingen om venskabet mellem Harry, Ron og Hermione. Uanset hvem man er, vil man kunne finde en karakter at spejle sig i.

Derudover har J.K. Rowling skrevet bøgerne i et fantastisk sprog med mange detaljer om troldmandsuniverset. I og med at der også er ”almindelige” mennesker med i fortællingen, får det en til at tro på, at der måske eksisterer et parallelunivers med troldmænd – vi ved det bare ikke endnu…

Derudover er oplæseren af lydbøgerne helt fantastisk – det er nemlig selveste Jesper Christensen, der har en fantastisk indlevelsesevne.

Djævelens Lærling
Min anden favorit fantasylydbog er Djævelens Lærling. Lydbogen er den første bog i serien Den Store Djævlekrig, der består af i alt seks bøger.

I Djævelens Lærling følger vi drengen Filip. Han er en rigtig god dreng, der opfører sig ordentligt. Derfor kommer det som noget af en overraskelse, da Filip ved et uheld dør og havner i selveste Helvede. Det viser sig dog hurtigt, at der er sket en fejltagelse. Det var nemlig slet ikke Filip, der skulle være død, men i stedet for byens værste bølle. Djævelen Lucifer mangler en arvtager og må nu få det værste frem i Filip, så han kan indtage pladsen som Helvedes hersker.

Djævelens Lærling indeholder utroligt mange detaljerede beskrivelser fra Helvede, hvilket gør det meget nemt at leve sig ind i fortællingen. Samtidig indeholder bogen vigtige moraler og leger med tanken om, at der findes gode og onde sider i alle mennesker.

Djævelens Lærling-lydbogen er både skrevet og oplæst af Kenneth Bøgh Andersen. Jeg elsker, når forfatteren selv oplæser lydbøgerne, da det sikrer at historien bliver fortalt lige præcis, som det var tiltænkt.

Skammerens Datter

Skammerens Datter fortjener også at blive fremhævet som en af mine yndlingsfantasylydbøger.

Som med de førnævnte lydbøger, har vi igen at gøre med en serie, der denne gang består af fire bøger.

I Skammerens Datter følger vi pigen Dina. Hendes mor er Skammer, hvilket betyder, at moren blot ved at se ind i andre folks øjne, kan se deres dybeste hemmeligheder og skam. Til Dinas store sorg, har hun arvet sin mors kræfter. Det betyder, at hun bliver udstødt af de andre børn. Dinas særlige evner viser sig dog at være positive, da hun hjælper med at finde frem til sandheden i et opgør mellem to fyrstesønner. Vejen til sandheden er dog ikke nem…

Jeg husker tydeligt at have læst Skammerens Datter, da jeg var barn. Da jeg genbesøgte lydbogen som voksen, blev jeg ikke skuffet. Fortællingen er det helt rette mix mellem fantasy og svære følelser. Den minder os om, at selv det vi ville ønske at være fri for, kan vise sig nyttigt.

Skammerens Datter-lydbogen er oplæst af Karin Rørbech. Hun er en behagelig oplæser, der gør det muligt bare at læne sig tilbage og nyde rejsen.


Tak for anbefalingerne, Betina. 
Følg Betina på Lydboghylden.dk, og på Instagram og Facebook under @lydboghylden for flere lydbogsanbefalinger.  

Ingen kommentarer: