mandag den 21. maj 2018

Gæsteindlæg: Crowdfunding er et samarbejde

Jeg prøver noget nyt, og har derfor i dag overladt bloggen til Lærke Liv Madsen, som er praktikant hos Ulven og Uglen. Forlaget kører i øjeblikket en kampagne, for at skaffe penge til oversættelsen af bind 2 af Stormlysfortællingerne af Brandon Sanderson. Jeg har tidligere anmeldt første bind, og var meget begejstret for både Del 1 og Del 2, så da forlaget spurgte, om de måtte kigge forbi bloggen og fortælle mere om kampagnen, sagde jeg selvfølgelig ja. 
Og efter denne korte indledning, vil jeg overlade ordet til Lærke. 

Hos Ulven og Uglen er vi i gang med en crowdfunding, hvor vi håber på at samle penge til at oversætte den første tredjedel af andet bind i Brandon Sandersons episke fantasyserie Stormlysfortællingerne. Sandersons serie er rigtig populær i USA, og herhjemme spørger mange fans efter fortsættelsen, efter Ulven og Uglen sidste år udgav første bind i serien, der er oversat som En konges vej del 1 og del 2. Vi vil gerne efterkomme denne efterspørgsel, og det er derfor, at vi lige nu crowdfunder. Det fungerer således, at vi har oprettet os på hjemmesiden Indiegogo, hvor man kan støtte vores indsamling og til gengæld modtage forskellige perks, herunder den nye bog før alle andre og til en billig pris.

Fantasyarrrangement i Fantask. Billede: Ulven og Uglen. 
En crowdfunding bliver dog ikke stablet på benene uden hjælp fra en masse mennesker. På selve forlaget er vi fire, som har arbejdet hårdt på at få indsamlingen op at køre. Forlagschefen Line har bl.a. stået for at forberede et nørdet fantasyarrangement hos boghandlen Fantask som vi afholdt i forbindelse med crowdfundingen. Der var foredrag, konkurrencer og kage, og vi syntes selv, at det var vildt hyggeligt. Redaktøren Pernille har desuden startet en Facebookgruppe for Brandon Sandersons fans, som på den ene side har til formål at sætte fokus på crowdfundingen, men på den anden side også skal fungere som et nørdeforum, hvor man kan diskutere Sandersons bøger sammen med andre – og som forhåbentlig lever længe efter at vores indsamling slutter. Praktikanten Freja har stået for at lave en sej bogtrailer til Stormlysfortællingerne, som vi bl.a. bruger som smagsprøve til vores indsamling på Indiegogo. Jeg (Lærke) er også praktikant, og jeg har organiseret crowdfundingen og forsøgt at få alle brikkerne til at gå op i en højere enhed. Det har til tider været en svær opgave, fordi der er rigtig mange ting at holde styr på, men jeg synes alligevel, at tingene er faldet godt på plads. Det er dog ikke kun os fra forlaget, som har været involverede i crowdfundingen, da mange andre personer også har hjulpet til.

En af disse personer er Jakob Levinsen, som har oversat første bind i Stormlysfortællingerne, og som også skal oversætte det næste. Jakob Levinsen har gæsteblogget hos Ulven og Uglen om oversættelsen af fantasy for at sætte fokus på crowdfundingen, og han var derudover hovednavnet til det førnævnte arrangement, vi holdt hos Fantask, da han her fortalte mere om, hvordan man oversætter store, episke fantasyverdener. Illustratoren Thorkild Skov, som har lavet forsiderne til En konges vej del 1 og del 2, har også hjulpet os med indsamlingen, da han står for at lave de personlige tegninger, man kan sikre sig, hvis man støtter crowdfundingen med ca. 3000 kr. på Indiegogo (man får også mange andre ting med i den pris). Grafiker August Engen har lavet flyers til crowdfundingen, som vi har delt ud til bl.a. Kær-Litt og arrangementet hos Fantask. Derudover har vi fået hjælp af fire bogbloggere, der har ladet os gæsteblogge hos dem. Den ene er selvfølgelig Kirsten Bloch fra Læsehest med fantasy, og de andre er Trine Andersen fra Nerdy Treats, Sabrina Glud fra Sabrinas blog og Sofie Slott fra Bogslottet. Pen And Paper Danmark og Fantasyfestival har delt opslag om crowdfundingen på deres Facebooksider og har derved også hjulpet os med at sætte fokus på indsamlingen. Fantasks medarbejdere har ligeledes været hjælpsomme, da det som sagt var i deres hyggelige butik, at vi afholdt vores crowdfundingarrangement. To af Ulven og Uglens forfattere, Lars Kramhøft og Signe Fahl, som har skrevet hhv. Djævlens hjerte og Ellekongen, deltog ligeledes i dette arrangement for at støtte op om crowdfundingen.

Som I kan se, er det en hel del mennesker, som har været involverede i Ulven og Uglens crowdfunding, og vi sætter stor pris på hjælpen. Et projekt som dette bliver nemlig både bedre og sjovere, når man har mulighed for at arbejde sammen med dygtige mennesker, der er villige til at give en hånd med.
Billede: Ulven og Uglen
Lærke Liv Madsen er praktikant hos Ulven og Uglen, hvor hun står for forlagets hjemmeside og blog samt anmelderkontakt og manuskriptvurdering. Til daglig er hun ved at tage en kandidat i Litteraturvidenskab på Københavns Universitet.

Ingen kommentarer: