lørdag den 4. oktober 2014

Helgi Daner

Helgi Daner er en historisk roman af Josefine Ottesen.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren. 

Helgi er søn af Danermarkens drot Gøtrik og en alfekvinde, som Gøtrik narrede til at gifte sig med ham. Da Helgi blev født beordrede Gøtrik jarlen Eskil til at sætte ham ud til ulvene, men i stedet beholdt Eskil ham og opdrog ham som sin egen søn. Helgi er født med en særlig evne til at vide hvad mennesker føler, men lover sine fosterforældre ikke at fortælle nogen om den. Da Helgi er 14 tager Eskil ham og hans fosterbror Erik med til julegilde hos drotten. Her rager Helgi uklar med Gisle Hvide som er ud af en magtfuld slægt. Eskil afslører at Helgi er Gøtriks søn, og Helgi forsøger at lære sin far at kende. Men Gøtrik er svag, og det viser sig snart, at dem der i virkeligheden regerer landet er Hvide-slægten og Gøtriks mor, gydjen Jofrid, som hadede Helgis mor. Jofrid forsøger at banke trolddommen ud af Helgi, mens Gøtrik synker mere og mere ned i druk.
Danermarken skal betale skat til den frankiske konge, Karl den Store, men der er utilfredshed blandt Gøtriks stormænd om betalingen, og selvom Helgis fosterfar forsøger at få Gøtrik til at betale skatten, erklærer Gøtrik at Danermarken ikke skal betale skat til frankerne. Det er frankerne ikke tilfredse med, og det ender med at Gøtrik giver Helgi til frankerne som gidsel og pant for fremtidige skattebetalinger.
Helgi må derfor tage afsted til Karl den Stores hof, hvor han kommer i huset hos Aymon. Han rager uklar med Karl den Stores søn, Pepin, og Aymon overtaler ham til at omvende sig til den kristne tro for at formindske problemerne med prinsen. Selvom Helgi har det godt hos Aymon, har han det stadig svært med at være gidsel, og da skatten fra Danermarken udebliver, indskrænkes Helgis bevægelsesfrihed. Hvor han før blev oplært i krigskunsten, sendes han nu til skriversalen. Her møder han Bellisande, som han forelsker sig i.Men Helgi er stadig gidsel, og kan blive henrettet hvad dag det skal være, og der kan derfor ikke komme noget ud af hans kærlighed. Men så udbryder der problemer i Frankerriget, og Helgi sendes afsted med hæren. Snart står Helgi over for sit livs valg. For skal han vælge sin slægt, på trods af deres svigt, eller skal han vælge sin nye konge og kærligheden.

Josefine Ottesen er en af mine yndlingsforfattere, og én af de få forfattere som kan skrive, og skrive godt, inden for mange forskellige genrer. Hun har skrevet fantasy, science fiction, højtlæsningsbøger, letlæsningsbøger og sagnbaserede bøger, og nu har hun så skrevet en historisk roman. Helgi Daner er uhyggeligt spændende, og bogens fortælling er fuld af kampscener, kærlighed, pligt, ære og familie. Sproget er, som altid, fantastisk, og man kan mærke at der ligger et stort research-arbejde bag bogen. Tiden omkring Karl den Store er godt beskrevet, ligesom livet ved hoffet og alle de intriger der hører med til hoflivet er godt gengivet. Helgi som person er levende og nuanceret, og især hans følelse af ikke rigtig at høre til nogen steder er godt beskrevet. Helgi er fanget mellem arven fra moren og pligten til faren, og man kan ikke undgå at leve med, når han må træffe valget mellem sit hjerte og pligten. Konflikten mellem hjerte og pligt giver sig også til udtryk når Helgi må vælge mellem sit nye liv i Frankerriget og pligten over for sit gamle liv i Danermarken. For selvom hans hjemland og slægt har svigtet ham gentagne gange, kan han alligevel ikke helt gøre sig fri af pligtfølelsen. Heller ikke selvom han egentlig følger sig mere hjemme i Frankerriget.
Helgi Daner er fortællingen om Holger Danske fortalt på en ny og spændende måde. Bogen er baseret på Helgi-kvadene, som er den oprindelige myte om Holger Danske. Bogen er en historisk roman - og mere. For der optræder også overnaturlige væsener, trolddom og sagnskikkelser i bogen, og ikke alt er historisk korrekt. Josefine Ottesen har med Helgi Daner skabt et helt nyt univers som med udgangspunkt i bogen sætter fokus på en tid med mod. ære og forandring. I bogen findes kort samt personliste til bogen, og bagest findes de kvad som bogen genfortæller i deres oprindelige form. Derudover er der ordforklaringer til en del af de gamle ord som ikke længere er så kendte.

Ingen kommentarer: