mandag den 8. marts 2021

Den bøjede mønt

Den bøjede mønt er 1. bind af fantasytrilogien De Ualmindelige, skrevet af Jennifer Bell. 

Da Ivy og Sebs bedstemor havner på hospitalet efter et fald, ændrer alt sig. Bedstemorens hus bliver endevendt, og en svævende fjer skriver en ildevarslende besked på væggen for øjnene af dem. Så da mystiske personer dukker op, flygter de to søskende over hals og hoved, og havner, med hjælp fra en fremmed dreng, i den magiske by Lundinor, dybt under Londons gader, hvor almindelige ting har usædvanlige evner. 
Men mørke kræfter jager dem, og Ivy og Seb får brug for alt deres mod, hvis de skal løse familiens hemmelighed, og redde deres forældre, før det er for sent. Og tiden er ved at rinde ud...

Jeg havde hørt rigtig meget godt om den her bog, og den levede i den grad op til alle roserne. 
Sproget er letlæst og flydende, beskrivelserne livagtige, og stemningen helt igennem magisk. Og så leger forfatteren med både ord og begreber på en virkelig skøn måde.
Universet er originalt, magisk og velgennemført, og selvom idéen om en parallel Londonsk underverden er set før, så formår forfatteren at tilføre den sit eget twist med tilføjelsen af ualmindelige genstande, nye racer og finurlig magi. 
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists undervejs, og historien er både spændende og fyldt med lun humor. Samtidig er der masser af action, familiehemmeligheder, forræderi, venskab, magiske genstande, bortførelser, onde komplotter og søskendesammenhold, godt krydret med hukommelsestab, mod, mystiske palæer og en helt igennem fantastisk verden. 
Personerne er levende og menneskelige, og man kommer som læser hurtigt til at holde af de to søskende, og især hovedpersonen Ivy. Ivy er modig, intelligent og nysgerrig, og selvom hun indimellem er lidt for tillidsfuld, så er hun god til at vikle sig ud af de problemer, hun støder på undervejs, samtidig med, at hun lærer at stole på sig selv, og de evner, hun opdager hun har. Seb er lidt mere skeptisk, men lige så modig og intelligent som Ivy, og fast besluttet på at redde sine forældre. Og de to søskende har et virkelig fantastisk sammenhold. Af bipersonerne var jeg især vild med tyven Valian, som har sine egne grunde til at hjælpe de to søskende, og en gådefuld baggrund. Men faktisk er der ikke nogen af personerne, jeg ikke på en eller anden måde endte med at holde af. Simpelthen fordi de havde en iboende varme og nuancer nok til, at de var troværdige som personer. 
Jeg elskede alt ved bogen, fra plot til personer til univers, og glæder mig i den grad til at læse videre i serien. Er man, som jeg, vild med originale og finurlige universer med masser af stemning og magi, mysterier og familiehemmeligheder, så kan bogen her kun anbefales. Og selvom det er en børnebog, så er den helt klart også noget for voksne fantasylæsere. 

Se også forfatterens hjemmeside

2 kommentarer:

Louise Trankjær sagde ...

Jaaaa ... det er så fed en serie. Min datter har læst den, og jeg har læst lidt med på sidelinjen. En skøn sammensmeltning af en roman med alt det gode og flødeskum på toppen :-)

Kirsten Bloch sagde ...

@Louise Trankjær. Enig:) Den er så god:)