søndag den 17. november 2019

BogForum 2019

Så blev det tid til den årlige tur til BogForum. Jeg deltog for sjette gang i år, og hold da op, hvor har området udvidet sig i løbet af den tid. BogForum bliver tilsyneladende bare større og større, og desværre er det ikke udelukkende positivt. Der dukker flere og flere stande op, hvor man virkelig skal tænke kreativt, for at finde den boglige sammenhæng, og samtidig var BogForum især i år udfordret på skiltningen, som desværre var langt fra optimal. Men mere om det senere.
Jeg var igen i år kun afsted om lørdagen, hvor jeg tog derover i forbindelse med mit arbejde. Esbjerg Kommunes Biblioteker sender hvert år en busfuld bogentusiaster til BogForum, og de sidste fem år har jeg været stewardesse på turen. Det er altid en superhyggelig oplevelse, omend man godt kan mærke, at man er på det meste af dagen.
Traditionen tro overnattede jeg hos min medstewardesse fra fredag til lørdag, da bussen kører fra Esbjerg klokken 7, og vi jo både skal nå at hente rundstykker til turen først, og gerne skal være der før i god tid før passagererne. Det sidste var vi så ikke helt, for da vi ankom klokken 6.35 med rundstykkerne, stod de første passagerer allerede klar. Hvilket passede fint, da vi så kunne få dem krydset af på deltagerlisten inden bussen kom. Klokken 7 kom bussen, og vi fik læsset passagerer, mad og os selv ombord, før turen gik mod det sjællandske.
Snakken gik lystigt blandt passagererne, mens vi serverede rundstykker og kaffe (desværre ingen te, grundet problemer med varmt vand og manglende tebreve), og klokken lidt i 11 ankom vi så til BogForum. Vi var heldigvis advaret om, at indgangen i år var flyttet, grundet ombygning, og fandt da også den rigtige indgang. Desværre manglede der i den grad skilte ved indgangen, hvor der stadig stod alenlange køer udenfor, fordi billetområdet var en del mindre, end det plejede at være, så der kom færre ind ad gangen. Og det hjalp bestemt ikke, at der manglede skilte, der hvor køerne begyndte, så ingen anede, om de stod i den rigtige kø.
Men ind kom vi da, og selvom det var temmelig angstprovokerende at komme ind et andet sted, end vi plejede, og der igen manglede skilte, så fandt vi da vej forbi både Madscenen, BørneBogForum og selvudgiverområdet, og befandt os endelig i vante omgivelser.
Jeg havde i år ikke ret mange foredrag på programmet, og det betød, at jeg havde god tid til at kigge mig omkring, hilse på forlagsfolk, bogbloggere og tidligere kolleger, som jeg på forunderlig vis mødte i mængden, og selvfølgelig købe bøger. Det blev godt nok ikke til så mange bøger denne gang, men til gengæld købte jeg en del tegneserier. Men mere om det senere.
Først vil jeg nemlig fortælle om de to paneler jeg fik hørt i år.
Som nævnt havde jeg et meget løst program i år. Jeg havde egentlig to foredrag mere på programmet, men grundet køkaos i starten, og bussens afgang, nåede jeg desværre ikke mere end de to paneler i midten.

Første panel foregik på SPOT scenen, hvor de tre fantasyforfattere Katrine Skovgaard, Julie Midtgaard og Trine V. Ipsen blev interviewet om YA-fantasy og deres individuelle skriveprocesser, og det var virkelig spændende at høre dem fortælle.

Efter panelet var slut, skyndte jeg mig tilbage til indgangsområdet, hvor jeg skulle spise frokost sammen med min medstewardesse. Efter frokosten tog vi et kort kig rundt i BørneBogsForum, som vi dog hurtigt forlod grundet larmen og de lettere klaustrofobiske tilstande, der opstår med mange børn og ikke ret meget plads mellem standene, bestemte vi os for at kigge os rundt i BogForum Comics-området (hvor jeg blandt andet fik købt en del tegneserier), mens jeg ventede på, at folkene bag Valhalla-tegneserien gik på scenen i Comics-området, for at fortælle om arbejdet med tegneserien, i anledningen af, at serien i år har 40 års jubilæum. Det var virkelig spændende, og temmelig nørdet, at høre de tre erfarne tegneserieskabere fortælle om processen, livet med tegneserien, og fankulturen omkring serien, og de 45 minutter forsvandt lynhurtigt.

De sidste timer på BogForum brugte jeg på at kigge mig omkring i den store messehal, med en indlagt te- og kaffepause, da jeg tilfældigt stødte på min medstewardesse igen. Derefter var det ved at være tid til at bevæge os tilbage til ankomstområdet, med et pitstop undervejs, for vi hentede de bestilte sandwiches til busturen.

Klokken 17.45 mødtes vi med passagererne, hvorefter vi i samlet flok begav os afsted mod busholdepladsen, for at tage den lange vej hjem igen.
Hjemturen begyndte med uddeling af sandwiches, vand og vin til passagererne, og derefter kunne vi endelig slappe lidt af, mens bussen nærmede sig endestationen i Esbjerg.
Klokken 21.35 landede vi i Esbjerg, og efter at have sagt farvel til passagererne og buschaufføren, begav jeg mig ned mod banegården, hvor jeg måtte vente et godt stykke tid på at komme med toget hjem.

Klokken 23.10 var jeg endelig hjemme igen, og blev modtaget med begejstring af katten, som havde savnet mig, mens jeg havde været væk.

(Reklame - indeholder anmeldereksemplar)

Og nu må det vist være tid til at vise de bøger og tegneserier jeg fik med hjem frem. Der er i år ikke så mange, som der har været andre gange, og størstedelen er endda tegneserier. Det skyldes ikke at jeg, generelt, køber færre bøger, men mere, at jeg allerede havde fået eller købt de bøger, jeg var interesseret i, bøgerne endnu ikke var udkommet, eller at jeg syntes, de var lidt for dyre, og derfor nøjes med at ønske mig dem til jul. Der skal jo også være nogle bøger at skrive på ønskesedlen:)
Men lad os kaste os ud i det.
Jeg har intet overblik over hvilken rækkefølge, jeg har fået anskaffet mig bøgerne i, og derfor er bøgerne sorteret efter hvilken stand, jeg fik fat i dem på.

Jeg havde aftalt at afhente et anmeldereksemplar på Ulven og Uglens stand, da jeg desværre ikke kunne komme til udgivelsesreceptionen på bogen idag, og det virkede fjollet, at forlaget skulle sende bogen til mig med posten, når jeg nu alligevel var der. Jeg har været meget begejstret for de første bind i serien, og glæder mig til at læse videre.
Bogen er:

Jacob Kokkedal: Helerens håb (Den trofaste bror 3)

Hos Tellerup fik jeg også fingrene i en enkelt bog, nemlig:

Nanna Foss: Kvadrantiderne (Spektrum 4)

Science Fiction Cirklen havde tilbud på 3 bøger for 2s pris, og det måtte jeg da selvfølgelig benytte mig af.
De 3 bøger, jeg fik med hjem, er:

Krinoline og kedsomhed - Danske steampunknoveller

Damphammeren - En steampunk-antologi

A. Silvestri: Faderens sønner og andre SF noveller

Hos H. Harksen Productions fandt jeg også en enkelt bog, nemlig:

Nikolaj Johansen: Manden, som træerne elskede

På Rosinantes stand faldt jeg over en klassiker, som jeg godt nok har læst, men manglede i min samling. Nu håber jeg bare, at forlaget også udgiver resten af serien.
Bogen er:

Louisa May Alcott: Unge kvinder (Pigebørn 2)

Jeg kom tilfældigt forbi standen Peckinpah, hvor forfatteren selv solgte sin meget roste krimi, og da den også var meget billig, endte jeg med at købe den med hjem. Forfatteren var endda så sød at signere den til mig.
Bogen er:

Palle Hyldgård Poulsen: Kastaniens DNA

Hos Politikens Forlags stand fandt jeg en bog, jeg har kigget på længe, til 50 kr. Så billig en bog kunne jeg ikke stå for, så den røg med ned i tasken.
Bogen er:

Kevin Kwan: Millionæren fra Singapore (Crazy Rich Asians 1)

En af de bøger, jeg vidste på forhånd, at jeg skulle have med hjem, fandt jeg på Calibats stand. Og da jeg stødte på forfatteren på Ulven og Uglens stand, fik jeg den også signeret.
Bogen er:

Line Lybecker: Da farfar forsvandt

Den sidste bog, jeg købte, fandt jeg hos People's Press.
Bogen er:

Fredrik Backman: Folk med angst

Hos Faraos Cigarer havde de masser af gode tilbud, og det blev til hele 8 tegneserier, hvoraf tre var særlige samleudgaver.
De er:

Jerry Scott og Jim Borgman:
Fanget! (Zits 5)
Vokseværk (Zits 7)
Familiebånd (Zits 9)
Mor er den bedste i verden - på afstand! (Zits 11)
Vent ikke for længe med vasketøjet! (Zits 12)

Mort Walker:
Basserne - Den komplette samling striber og søndagssider 1953-1954
Basserne - Den komplette samling striber og søndagssider 1955-1956
Basserne - Den komplette samling striber og søndagssider 1957-1958

Hos Cobolt fik jeg også købt en stak tegneserier til samlingen. 6 styk, blev det til, nemlig:

Jim Davis:
Picatto (Garfield 35)
Kogebøger ligger godt på maven (Garfield 37)
Snehunden glammer (Garfield 38)
Garfield giver piben en anden lyd (Garfield 41)
Fart over feltet (Garfield 42)
Garfield på tynd is (Garfield 57)

Sidst, men ikke mindst, fik jeg også en smule merchandise med mig hjem. På Ulven og Uglens stand mødte jeg forfatteren Aura Isolde, og fik et bogmærke med hjem med hendes kommende bog.

Og hos People's Press fik jeg en virkelig lækker mulepose i god kvalitet og en reklame for Mofibo med mig, da jeg købte ovennævnte bog.

Ialt kom jeg hjem med 11 bøger og 14 tegneserier, samt lidt merchandise. Heraf var en bog et anmeldereksemplar.

Selvom BogForum i år var noget kaotisk grundet mangelfuld skiltning, ombygning og en massiv udvidelse af standområdet, så var det som altid en skøn dag fyldt med bogglæde og læselyst. Jeg fik i år hilst på rigtig mange forfattere, forlagsfolk, bogbloggere og bekendte, hvilket gav en del hyggelige snakke midt i kaosset. Det kan dog være svært at orientere sig blandt så mange mennesker, så har vinket til mig, eller kaldt på mig, uden at jeg reagerede, er det ikke fordi jeg med vilje har ignoreret dig. Jeg har simpelthen ikke hørt eller set dig.

Idag slapper jeg af med at lave dette indlæg, mens katten vogter over mig, og så glæder jeg mig over, at jeg har været så forudseende at tage ferie i starten af næste uge, så jeg har et par ekstra dage at komme mig over strabadserne i. Og så glæde mig til næste års BogForum, selvfølgelig:)

Var I afsted til BogForum? Og hvad fik I med jer hjem? 

Ingen kommentarer: