torsdag den 18. april 2019

The Lost Hero

The Lost Hero er 1. bind af fantasyserien Heroes of Olympus, skrevet af Rick Riordan.

Jason husker intet, fra før han vågnede op i en skolebus. Hverken sine forældre, sine klassekammerater, sin bedste ven Leo eller hans kæreste Piper. Det eneste, han ved, er, at der er noget, der er helt galt. Og det viser sig snart, at han har ret, for der går ikke længe, før han og hans venner bliver angrebet af et monster.
Og som om det ikke var mærkeligt nok, bliver de reddet af to unge i en stridsvogn med flyvende heste foran.
Stridsvognen fører dem til Camp Half-Blood, hvor Jason, Leo og Piper finder ud af, at de alle tre er halvguder. Jason føler dog stadig, at der er noget galt, og at han er anderledes, end de andre halvguder. For hvorfor føler han sig mere hjemme, ved at præsentere sig som søn af Jupiter, end søn af Zeus? Og hvornår lærte han lige at tale flydende latin?
Han får dog ikke lang tid til at spekulere over sin glemte fortid, for Hera, gudernes dronning, er blevet kidnappet, og det er op til Jason, Leo og Piper at befri hende, før guderne begynder at bekrige hinanden. Men hvem kan kidnappe en gudinde? Og hvad er det, guderne skjuler?

Jeg har elsket alle de af Riordans bøger, jeg har læst, men desværre skuffede den her mig en smule. Ikke fordi den er dårlig, men for mig levede den bare ikke op til hans andre bøger.
Sproget er letlæst og flydende, med livagtige beskrivelser og en god portion humor, men alligevel virkede bogen mørkere, eller måske snarere mere alvorlig, end forfatterens andre bøger, og jeg følte ikke, at der var helt så meget humor, som er noget af det, jeg holder mest af ved hans bøger, i den her.
Universet udvider sig med hver eneste bog fra Riordans hånd, og jeg er ret vild med idéen om de lettere skizofrene guder, ligesom jeg elsker de nye monstre og mytologiske personer, som dukker op undervejs. Riordan formår som ingen anden at gøre de gamle historier levende og nutidige, og jeg elsker det univers, han har skabt.
Handlingen er godt skruet sammen, med flere twists undervejs, som, selvom jeg gættede et par af dem, formår at gøre historien spændende og svær at slippe. Historien er fyldt med action, guder, magi, forræderi, kamp, monstre, familie, profetier og hemmeligheder, tilført et godt drys heltehistorier og personlige tragedier.
Personerne er levende og menneskelige, men desværre knyttede jeg mig aldrig rigtigt til de tre hovedpersoner, Jason, Leo og Piper, og det til trods for, at synsvinklen skifter mellem de tre. Jason er modig, forvirret, men alligevel målrettet. Hans manglende hukommelse gør det svært for ham at vide, dels hvem han selv er, og dels hvad hans opgave er, og samtidig gør den også, at han i stor grad må lytte til sine instinkter, for at finde ud af, hvem han kan stole på. Leo er lidt af et mekanisk geni, hurtig til at blive forelsket, og altid klar med en humoristisk bemærkning. Han føler sig til tider lidt i skyggen af Jason, men er loyal, når det gælder. Piper er datter af en berømt filmstjerne, og føler sig ofte ensom. I forsøget på at få sin fars opmærksomhed er hun blevet lidt af en kleptoman, og hun har en forunderlig evne til at overtale folk til at give hende ting. Piper er forelsket i Jason, og hans manglende hukommelse er tæt på at knuse hendes hjerte. Venskabet og relationerne mellem de tre hovedpersoner fungerer rigtig godt, men selvom jeg lærte en del om deres fortid, så faldt jeg ikke for dem på samme måde, som jeg har gjort det for Riordans andre personer. Jeg savnede også Percy, og selvom bogen bød på gensyn med Annabeth og flere af de andre halvguder, så var det ikke helt nok for mig. Og det selvom bipersonerne er levende og nuancerede.
Selvom bogen var god, så levede den for mig ikke op til Riordans andre bøger, og jeg savnede noget af letheden og humoren fra især Percy Jackson-serien. Og så Percy, selvfølgelig. Han skulle dog vist nok dukke op i næste bind, så vi får se, om det hjælper på mit indtryk af serien. Jeg vil dog stadig anbefale bogen, hvis man er vild med Riordans univers, og har man læst hans andre bøger, er serien  et must.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: